Amikor az Új Harcosok nevű szuperhős csapat felelőtlensége miatt meghalt több mint 600 ember - köztük rengeteg gyerek is -, a tömegek nyomásának engedve az amerikai kormány törvénybe iktatta, hogy minden szuperképességű egyénnek regisztrálnia kell a kormánynál, vagyis felfednie kilétét, és nekik dolgozni (Ismerős lehet a történet az X-Men filmekből). A szuperhősök egy része ezzel egyetértett, más része viszont az egyéni szabadság korlátozásaként fogta fel, és fellázadt ellene.

A regisztrált hősök első feladata az lett, hogy kerítsék kézre és zárják börtönbe azokat a hősöket, akik megtagadják a regisztrációt. A szuperhős társadalom két részre szakadt. Korábbi barátok, csapattársak estek egymásnak (mint az Új Bosszú Angyalai tagjai), de még családon belüli ellentétek is előjöttek (Fantasztikus Négyes). A kormányerőket Vasember képviselte, hozzá csatlakozott Pókember, Reed Richards, Hangya, Őrszem, Amazon és sokan mások, míg az ellenállókat Amerika Kapitány vezette. Vele tartott a Láthatatlan, a Fáklya, Luke Cage, a Megtorló, Herkules, Kábel és itt is sokan mások.

2.jpg
3.png A Marvel Univerzum legerősebb szereplői nem vettek részt a háborúban. Hulk nem volt a Földön, Thor az események szerinti idő alatt halott volt, a Lény úgy döntött, hogy nem vesz részt ebben és Kanadába költözött, doktor Strange pedig tudatosan maradt pártatlan. A Polgárháború legjelentősebb eseménye Pókemberhez kötődött, aki nem csak hogy felfedte addig féltve őrzött kilétét a kormány előtt, de

nyilvános sajtótájékoztató közepette vette le a maszkját mindenki előtt. Szintén ő volt az, aki egy idő után belátta, hogy nem tudja magáévá tenni Vasember új elveit és a háború közepén átállt a másik oldalra: a lázadók egyik fő alakja lett.

A háború az ellenállók győzelmével végződött volna, amikor Amerika Kapitány belátta, hogy a harc hevében már több kárt tettek, mint amennyire segíteni akartak, így megadta magát

Lényegében csupán a történet elejét és végét olvashatjuk magyarul, mivel a Marvel megközelítőleg 200 füzetet adott ki a témával kapcsolatosan, minden a piacon akkor jelenlévő címhez megírva a Civil War-os

4.png

vonatkozást. A magyar kötet különlegessége, hogy egy-egy másik történettel is kiegészítette azt, mégpedig olyannal, ami a sztori alatt játszódik.

A legfontosabb dolog szerintem az, hogy a kötet felteszi azt a kérdést, hogy lényegében mi szab határt egy szuperhősnek? Mi jogosítja fel arra, hogy a törvény felett állva tegyen igazságot, azért, mert  vannak bizonyos képességei, attól még azokat kordában tudja-e tartani, megfelelően tud-e bánni velük?

A bejegyzés trackback címe:

https://fanbook.blog.hu/api/trackback/id/tr465291885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása