A napokban láttam Prometheus című filmet. Úgy gondoltam, hogy e mellett az alkotás mellett nem lehet szó nélkül elmeni. Itt leírnám a róla alkotott véleményemet.

Figyelem, fokozott spoiler veszély! Gyakorlatilag el fogom mesélni a filmet a saját szavaimmal.

Szóval, a film 2089-ben, vagy mikor kezdődik a Földön, ahol régészek egy barlangban találnak egy ufonautát ábrázoló festményt, ami 35 ezer éves...

Ja, nem bocsi. Úgy kezdődik, hogy egy kék fazon, aki csak ágyékkötőt visel, kisétál egy vízesés szélére, ott megiszik valamit, ami által a DNS-e felbomlik és a fószert bemossa a víz. Nem értem, ezért miért kellett meghalnia, rengeteg más módja lett volna szétszórni a DNS mintáját.... Nem baj, ez így látványos. Mindeközben egy korong formájú (ez később fontos lesz) úrhajó elhagyja a légkört....

Prometheus.jpg

Na szóval, miután a barlangrajzot megtalálták, azonnal az űrben vagyunk, ahol egy Prometheus nevű űrhajó tart titkos úti célja felé 17 fős személyzettel.

A személyzet hibernálva van, egy android felügyel rájuk. A célt megközelítve felkelti a legénységet, akik akkor kezdenek el egymással ismerkedni! Nem tudom, ezeket hogyan hibernálták, de előtte be se mutatkoztak egymásnak. Jön egy rövid bemutató a küldetés céljáról, ahol a tudósok elmondják, hogy a barlangrajz egy naprendszert ábrázolt. (Régi, B kategóriás filmekben ezek még csillagképek voltak, amik ugye egymástól teljesen különálló csillagok valójában, de az ősemberek, vagyis az első emberek különbséget tudtak tenni csillagképek és idegen naprendszerek közt.) A tudósok úgy vélik, hogy a rajzok meghívók. A naprendszerben találtak is egy Föld típusú bolygót. (Ez a 8. utas a halál és a Bolygó neve halál planétája, de itt festői környezet fogad minket, nyoma sincs a szélviharoknak – még -, amik miatt a két filmben semmit nem lehetett látni.) A kutatók úgy vélik, hogy ezen a bolygón fogják megtalálni, amiért ide jöttek. Ez viszonylag hamar sikerül is nekik, mert a légtérbe belépve egy Föld méretű bolygón egy eldugott völgyben szabad szemmel kapásból kiszúrják az idegenek keze munkáját, amit most piramisnak fogok hívni.

A csapat 2 évet utazott, de nem tudnak várni 12 órát, hogy felderítő útra induljanak egy teljesen feltérképezetlen és ismeretlen vidékre. (A mai világba már mindenhova drónokat küldenek, ahol nem akarnak emberéletet kockáztatni, de az egy billiárdos költségvetésbe nem fért bele egy sem, ezért itt nem küldenek ki semmiféle szondát, hanem Star Trek módon egyenesen nekivágnak az ismeretlennek.) A piramisba simán bejutnak, semmi biztonsági intézkedés nem fogadja őket. A belsejében persze földi atmoszféra fogadja őket, amiről csak úgy bizonyosodhatnak meg, hogy a küldetés vezetője leveszi a sisakját. Persze vírusokról, baktériumokról és egyéb mikroszkopikus, ki se mutatható létformáktól nem is tart....

Pormetheus-Wallpaper-prometheus-2012-film-33017328-1920-1080.jpg

Nem halnak meg. Ehelyett bolyonganak egy sort a sehova nem vezető folyosókon, majd az android aktivál egy holovetítőt, ahol láthatjuk, hogy hatalmas, idegen lények menekülnek valami elől.  (Az egész filmben nem derül ki, hogy mi elől menekülnek, óriási űrt hagyva a történetben.) Lelövöm a poént, de sisak van rajtuk, egy olyan helyen, ahol lélegezhető a levegő. Szóval ez csak látványelem, hogy még ne jöjjünk rá, kik ezek a futkosó lények. A szereplők persze miután összeszarták magukat a lények után erednek, és meg is találják az egyiket, akinek azonban hiányzik a feje.... Az android ismét alkot és kinyílik egy kapu, ami amúgy valószínűleg több 10 cm vastag és egy atomtámadásnak is ellenáll, de borotvaként fejezte le az űrlényt, akinek bent meg is találják a fejét sértetlenül.

Ekkor jön el az egyik leginkább logikátlan pillanat a filmben. A geológus, aki azért jött, hogy pénzt keressen, úgy dönt, hogy nem érdeklik az űrlények, és visszafordul, hogy visszamenjen az űrhajóra. De mivel nem mer egyedül menni, ezért magával hívja az egyetlen biológust a csoportból, akit viszont nem érdekel, hogy egy idegen létformát találtak, és vele tart. Már csak az érdekelne, hogy akkor ő minek utazott oda?

A többiek becsomagolják a fejet és indulnak tovább. Közben különös tartályokat találnak, melyekből folyik valami. De a szereplők annyira tudósok, hogy ebből se vesznek mintát, hanem mint a turisták, mennek tovább. A hajóról azonban jelzést kapnak, hogy vihar közeleg, ezért úgy döntenek, hogy visszaindulnak, a teljesen jól védett, saját klímával rendelkező épületből, kockáztatva, hogy nem érnek vissza időben.... Az android azért visz magával egyet a tartályok közül. (Mást nem is kellett volna vinniük, mert mindent ő csinál, a többiek csak fogyóeszköznek vannak a filmben.) Megjegyzem, leszállhattak volna közelebb is a hajóval, nem múlott volna semmi azon a néhány száz méteren, de akkor mi elől menekülnének?

Nagy loholás közepette éppen elérik az űrhajót, de a két másik csóka, akik elindultak időben, még nem értek vissza. Eltévedtek. Pedig az egyikük az volt, aki elindította a gömböket, amik felderítették az egész helyet. De sajnos olyan eszközt nem vitt magával, amivel ezt a térképet láthatta is volna...

A hajón közben a többiek elkezdik vizsgálni a fejet, amiről kiderül, hogy tulajdonképpen egy sisak takarja. 2000 éve választották el a testétől, de tökéletesen épségben van, sőt, új sejteket vesznek rajta észre. Mit tesznek a tudósok? Nem vesznek szövetmintát, (még csak maszkot sem, mikor az egyikük apja ebolában halt meg, de mit neki bármilyen fertőzés), hanem elkezdik stimulálni az idegen agyát. Ettől annak az arca mozogni kezd, majd mivel nem tudják megállítani a folyamatot, az szétrobban.... Ezt a pechet.

promo.jpg

Közben a 2 eltévedt idióta, akik nem hallották a rádióadást a viharról, de utána már megint van kapcsolat velük, tovább bolyonganak. Találnak egy idegen létformát (ami miatt nem rég még el akarták hagyni a hajót), és haverkodni kezdenek vele. Na erre ráfáznak, mert az egyiknek a fejére olvad rá a sisak a sav miatt (belélegezhető levegő mellett rajta van a sisak!), a másikat a lény orálisan inzultálja. Ez az Alien filmek miatt nem meglepő. Szóval nekik kampec.

Az android közben kibontja a tartályt, amit magával hozott és a főhős italába cseppent belőle. Az meg szeretkezik a barátnőjével. Reggel a férfi felkel és vérzik a szeme.... De nem szól róla senkinek. Gondolom ez teljesen hétköznapi dolog lesz 70 év múlva. Mivel nem tudnak kapcsolatba lépni a két másik társukkal, ezért ismét visszamennek az űrhajóba, ahol az egyiket meg is találják. Közben az android talál egy hibernált űrlényt, majd mind visszatérnek. A másik ipsének nyoma sincs, de ezen nem idegesítik magukat túlzottan.

A hajóhoz visszatérve a főszereplő pasi már nagyon rosszul van, nem is akarják visszaengedni a hajóra. Nem tudom, mit akartak vele, mi történjen, ha kint marad, de a teljesen légmentesen záró űrruhájában biztos nem lehetett volna bevinni egy elzárt karantén terembe.... Már nem is írom, hogy mennyire hiányzik a filmből a logika, mert eddigre már egy tucatszor figyelmen kívül hagyták. Tehát a pasi inkább hagyja, hogy elevenen elégessék, mert érzi, hogy tényleg rosszul van.....

Ezek után a csaj, aki a barátnője, és kiderül, hogy talán mégis inkább ő lesz a főszereplő (egyébként eszembe nem jutott volna arról a jellegtelen nőről), na szóval ő terhes lesz, holott előtte kiderült, hogy meddő.... Ezt is az android deríti ki. 12 hetes a "magzat".  Ekkor a nő már egy elkerített, steril karantén helyiségben van, és a többiek is csak biológiai és vegyvédelmi ruhában merik megközelíteni. Most kérdem én, hogy a pasit miért nem lehetett ide behozni?????

A nő elmenekül és egy géppel kioperálja magából, ami benne volt. Ez egy tintahal volt, mint kiderült, akinek nem tetszik, hogy ideje korán a világra kellett jönnie. Ezek után a csaj találkozik az expedíció pénzelőjével, egy vén pasival, akiről azt hittük, hogy halott.

Prometheus írás 2.jpg

Mindeközben érthetetlen módon az elkóborolt geológus fejkamerája képet kezd adni a hajó mellől. Milyen meglepő fordulat. Itt jegyezném meg, hogy a ruhákban nem volt jeladó, míg ma egy átlag mobiltelefonról meg lehet mondani, hogy hol van.... De hát nem futotta mindenre a költségvetésből. Kimennek a férfiért, aki érdekes módon életben van (nem a manók vitték oda, ki gondolta?). A férfi azonban már nem az, akinek hitték. Elkezdi gyilkolni a komplett személyzetet, akik érte mentek, de a raktér különböző pontjain szöszmötölnek, rá se látva. Persze van náluk fegyver, mert miért ne? Azért meghalnak páran, mire kinyírják. Ja, és hozzáteszem, a sisakja összeolvadt, szóval ő kapott levegőt nélküle kint, vagy nem kellett neki, nem tudom, de nem derül ki és az se, hogy miért kezdte el gyilkolni a többieket. Gondolom, mert sokan maradtak volna a film végére....

Ezek után még mindig nem jut arra az elhatározásra senki, hogy nem kéne harmadszor is visszamenni oda, ahonnan még soha nem tért vissza a teljes csapat. A vén pasi találkozni akar a teremtőjével.  Átmennek a piramisba,  amiről közben kiderül, hogy űrhajó.  A film elején az UFO még korong formájú volt, de itt most egy egész más hajó van eltemetve a föld alá. (Hol máshol tárolnák a hatalmas űrhajókat?) Ez a forma már megegyezik azzal amit a Nyolcadik utas, a halál című filmben láthattunk.   Egy előzmény filmnél ez azért nem meglepetés. Kb. annyira lehetett rá számítani, mint a Star Wars III. részében, hogy arra, hogy Anakinnak és Padmenak gyerekei születnek.

Az android természetesen ért a hibernáló kabinhoz és feléleszti a kék lényt, aki nem fogadja kitörő örömmel a fele akkora embereket, mint ő maga. A kommunikációs készségeiről se győződhetünk meg, mert egy szó nélkül nekilát mindenkit módszeresen megölni, majd miután a leglassabb, a főszereplő mégis elmenekül, ő beül a pilótaszékbe (szintén ismerős az Alien filmből), és elindul a Föld felé, hogy kiirtsa ott az élőlényeket. Hogy erre miért van szükség, arra a filmből szintén nem derül fény, de rohadtul nem ér rá annyi időt várni, hogy elkapjon egy sántikáló nőt. 2000 évet tudtak vele várni, de most hírtelen égetően sürgős lett. Csak megjegyzem, hogy mindezt egy olyan létformával szándékozik véghezvinni, ami ezerszer kártékonyabb az emberiségnél.

Itt azt várná az ember, hogy a pilótafülkébe szíjazva szétrobban a hasa és előmászik az Alien, de sajnos nem ez történik. Más fegyverük nem lévén, a Prometheus maradék legénysége úgy dönt, hogy belevezetik a hajót a másikba, ezzel elpusztítva azt.  Körülbelül ez az egyetlen olyan lépés a filmben, ami érthető és logikus a számomra. Természetesen a manőver sikerül, de mint kiderül a gravitáció érdekes módon működik a bolygón, mert két azonos irányban mozgó test összeütközése után azok nem folytatják a mozgást abba az irányba, amerre mind a kettő tartott, hanem elkezdenek visszafelé zuhanni… Felettébb érdekes, de a film megkívánja, mert egyrészt így tudnak megszabadulni a legellenszenvesebb szereplőtől.

Nem esett szó róla, de egy túlélő kabint azért ledobnak a bolygóra, ahol 2 évig vígan el lehetne éldegélni. Ez az a része a hajónak, ahol a csaj megműtötte magát, és érdekes módon a tintahal túlélte a beavatkozást, sőt, közben a levegőből táplálkozva több mázsássá nőtt fel az orvosi laborban néhány óra leforgása alatt. Ez az egyik leggagyibb dolog a filmben. A főhősnő ide menekül, de nincs szerencséje, mert a kék lény is követi, akinek érdekes módon a sisak lekerül a fejéről, holott a klímával rendelkező irányító kabinban még rajta volt, a belélegezhető légkör nélküli felszínen azonban már nincsen rá szüksége. Itt a csaj összeereszti a két lényt, akik birkóznak egy nagyot, és itt derül ki, miért nem volt sisak a lényen. Őt is orálisan inzultálja a tintahal, és ezzel fölé is kerekedik. Levegőt tudott venni kint a lény, de a legtöbb férfihoz hasonlóan őt is a gyomrán keresztül lehet megfogni.

PROMETHEUS_WETA_VFX_10.jpg

Ezek után a nő visszamegy az UFO-ra, ahonnan elhozza az android fejét és keresnek egy újabb űrhajót (volt több is, de úgy tűnik, hogy ennyi hajóhoz csak 1 fő személyzet jár). Ezzel indulnak el a „teremtők” bolygóját megkeresni. Mert ugye ez a logikus lépés, nem az, hogy hazamegyünk és figyelmeztetjük fajtársainkat a veszélyre, hanem megkeressük az idegen létforma lakhelyét, aki szóba se állt velünk. Előtte még hagy egy figyelmeztető üzenetet, hogy senki ne jöjjön a bolygóra.  Mint tudjuk, ez senkit nem győz mega későbbiekben, hogy komoly veszélyt jelentene a hely.

PROMETHEUS_FUEL_VFX_09.jpg

Hát ennyi a film saját szavaimmal elmondva. Aki csak a látvány miatt nézi meg…. csalódni fog, semmi extra nincs benne. Sokat bolyonganak sötét folyosókon és teljesen kopár a környék. A történet igen gyenge lábakon áll, egy B kategóriás filmmel vetekszik. Amiért nem az lett, az a rengeteg pénz, amit bele fektettek és a néhány sztár szereplő, akik elvállalták a szerepeket, de annyira érezték, hogy gagyi az egész, hogy semmi maradandót nem tudnak nyújtani. És ezen a ponton jegyezném meg, hogy valóban úgy néz ki a hajó belülről, ahogy a másik filmben, csak nem tudjuk meg, hogy a szétrobban belsőségű lény, akit ott megtaláltak, hogyan kerül oda? Azt hihettük volna, hogy na, most kiderül…..

De nem :D

A bejegyzés trackback címe:

https://fanbook.blog.hu/api/trackback/id/tr675505296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása