Daniel Suarez Daemon című könyve egy nem is olyan távoli, de borzalmas jövőt mutat nekünk.

daemon.jpg

Ez egy olyan világ, ahol minden számítógépesítve van, a különféle mesterséges intelligenciával ellátott játékok uralják az online játékok piacát. De ez még nem is volna akkora baj… A probléma ott kezdődik, amikor a zseni játéktervező, Matthew Sobol, meghal és ezzel rászabadítja a világra az internet lépfenéjét, a Daemont.

A Daemon egy olyan program, ami bizonyos feltételekre vár, hogy a belé programozott feladatot végrehajtsa. Ez a feltétel lehet bármi, egy időpont, egy előzetesen végrehajtott parancs, vagy akár bizonyos hírek. A Daemon mindenhol ott vár készen arra, hogy a feladatát végrehajtsa.

Nagyon sok szálon futó történet, sok szereplővel. Mindenki szerethető a maga módján, még maga Sobol is, aki nagyon sok ember halálát okozta a Daemonnal. A sok szereplő szélesebb látásmódot hoz magával, ami jelen esetben átértékeli az egész történetet. Láthatjuk mindennek a jó és rossz oldalát, valamint kicsit bepillanthatunk a motivációk közé is.

A mai társadalom sok fontos kérdését felveti: Jó az, ha minden digitalizálva van?, Szükséges, hogy mindent a számítógépek irányítsanak? Már a mi világunkban sincs olyan messze, mint hinnénk, hogy a számítógépek intelligensebbek legyenek, mint maga az ember.

Suarez nagyon jól megfogja, körüljárja és újradolgozva mutatja be a problémákat. Egy nagyszerű sci-fi társadalomkritika, jó sok krimi elemmel és fordulattal megtarkítva. A történet még lezáratlan, a végkifejlet messze van, nagyjából a felénél járhat a történet. Én személy szerint nagyon élveztem, alig várom a folytatást.

Ryamein

A bejegyzés trackback címe:

https://fanbook.blog.hu/api/trackback/id/tr445724926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása