könyv.pngEz a könyv Neil Gaiman brit író egyik fantasy regénye. Eredeti nyelven már 1996-ban megjelent, hozzánk azonban csak 2008-ban ért el. Egy érdekesség róla, hogy a BBC Gaimant felkérte egy sorozat forgatókönyvének megírására, és magát a regényt a filmsorozat után adták ki, persze kissé kibővítve (jelenetekkel, amiket ki kellett hagyni a filmből) és átdolgozva.

A történet korunk Londonjában játszódik. A főhőse Richard Mayhew, aki éppen egy karrier és rendmániás nőt készül feleségül venni. Richard feledékeny, rendetlen, és úgy ahogy van egy nyámnyila papucs. Egyik este, amikor leendőbelije főnökéhez igyekeznek vacsorára, egy sérült lány jelenik meg előtte a semmiből. Megszánja és hazaviszi a lányt, életében először ellentmondva zsarnokoskodó jegyesének. Ekkor még nem is tudja, hogy nyugodt élete fenekestül felfordul.

A lányt Ajtónak hívják és alsó Londonból jött, ahol a „réseken” kihullott emberek laknak. A lány nemesi származású és éppen a szülei gyilkosát keresi. Richardnak Ajtóval kell tartania, ha vissza akarja szerezni a régi életét.

Az a hely tele van varázslattal és rengeteg hihetetlen dologgal. Az elsötétített metró kocsikban grófok laknak teljes udvartartással, minden héten más helyre vándorló vásárt tartanak, a csatornákban lakó szörnyek igaziak. A két London valójában nagyon sok ponton összeér és bizonyos mértékig befolyásolják is egymást, de alsó London lakói, vagy azok, akik kapcsolatba kerültek vele, már nem léteznek az általunk ismert világ számára.

Neil Gaiman egyik mesteri története, mely az általunk megszokott világot mutatja be egy teljesen más szemszögből. Fejlődésregény is, hiszen Richard megtanul önállóan dönteni, és a nyámnyila alakból igazi férfi lesz. A rengeteg fordulat és a világ rejtélyes titkai biztosítják, hogy ne unatkozzunk egy percre sem, mindig lesz valami, amire éppen rácsodálkozhatunk.

Aki szereti a krimivel megfűszerezett fantasy regényeket, az mindenképpen olvassa el! Szerintem nem fog csalódni.

Ryamein

A bejegyzés trackback címe:

https://fanbook.blog.hu/api/trackback/id/tr375292135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FüleS · http://sohajtasaforgoszelben.blogspot.hu/ 2013.05.12. 11:26:35

Terveztem, hogy elolvasom, most már biztos. :) Más Neil Gaimanes ajánlót esetleg?! ;)
süti beállítások módosítása