makszfan 2013.07.29. 22:37

Arcade Slágerek

Mi is az a DDR?

Nos, még véletlenül sem az anno NDK (DDR) néven futó országra kell gondolnunk :) Ez egy mozaikszó, a Dance Dance Revolution-t jelenti. A DDR egy japán Arcade-játék, ami kinőve a játéktermek határait, igen népes rajongótáborra tett szert, köszönhetően a könnyű szórakozásnak, valamint hogy gyakorlatilag bárki, bármilyen saját kedvenc zenéjét is bevonhatja a játékba.

Mi is a DDR? A játék egy alapzene ritmusára alkotott ütemsor szerinti tánc-jellegű mozgásra késztető eszköz. Az azóta csak ritmusjátéknak nevezett kategóriát többek között a DDR alkotta meg. A játékmenet alapvetően egy képen a zene ütemére készített irány-mozdulatok lekövetését jelenti. A játékhoz hozzátartozik egy érzékelő-pad, ami a lépéseket figyeli (kiviteltől függően ez a lépést a gomb felvillanásával is visszajelezheti – növelve a játékélményt a nézők számára), majd a mozdulatok pontossága alapján a program értékeli a táncunkat.

ddr.jpgHogy miért sikeres a játék? A japán gyökerek két fandom-kört (Fandom: rajongók által alkotott – a rajongásuk tárgyát is feldolgozó – termékeket, vagy alkotásokat nevezzük így) is megmozgattak, hisz mind az arcade játékkultúra zenéit feldolgozva, mind a zeneipar rajongói könnyen tudtak új módon hódolni a szenvedélyüknek. Ehhez később még az Animék köré rendeződő szubkultúra is hozzákapcsolódott, nem kevés alkotással.

Miért DDR? A játék első megalkotója a Konami volt – Dance Stage, valamint később a Dance Dance Revolution brand-et megalkotva, és azóta ez lett a játékcsoport gyűjtőneve. A játékot 1998-ban dobták piacra, 1999-es Amerikai piacnyitás után kezdett „hódító útra” indulni. Igaz hogy azóta akár okostelefonon, akár PC-n vagy konzolon is megszámlálhatatlan program követi a DDR-rel eredeti játékstílust, a fejlődés nem állt meg. A mozgásérzékelős konzolok hozzták a második hullámát ennek az őrületnek, gondolhatunk akár a Wii Just Dance címére, de ezt nem hagyhatta ki se a Sony, se a Microsoft, ahol a Move, illetve Kinect érzékelőkkel szintén elkészítették a saját ritmusjátékukat. A DDR előnye mégsem tűnik el, hiszen a játékplatform nyílt, saját zenei forrásra bárki készíthet „stepfile”-t azaz zenei pályát, míg ez a nagy konzolgyártók egyik termékéről se mondható el.

                                                  oPal

A bejegyzés trackback címe:

https://fanbook.blog.hu/api/trackback/id/tr785432890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása