twd1.png

Végre nálunk is műsoron! Február 4-én indult el a hazai csatornakínálatban a FOX magyarországi adása a Telekom hálózatán. Az itthon még nem látott, – de a tengerentúlon sikeres, és neves sorozatok között február 10-én este 22 órakor kezdik el sugározni a magyar rajongók nagy örömére a The Walking Dead televíziós sorozatot is hetente több alkalommal.

Az alapötletet adó azonos című képregény első számát 2003 októberében adták ki a kaliforniai Skybound Entertainment (Image Comics) kiadásában. A kiadó 2012-ben ünnepelte huszadik születésnapját. Tulajdonképpen egy tíz éves képregény-sorozatról beszélhetünk, ami 2010-ben a San Diego-i Comic-Con International rendezvényen Eisner Díjat kapott, mint a legjobb folytatásos sorozat. Az Eisner Díjon kívül több, más IGN elismerést is elnyert. A sztorit Robert Kirkman írja, magát a képregényt Tony Moore, illetve később Charlie Adlard rajzolja.

A televíziós sorozat legalább olyannyira sikeres, mint az ötletadó képregény-sorozat. Kirkman a televíziós sorozat gyártásában, mint executive producer és forgatókönyvíró vesz részt. A sorozat megalkotója a magyar származású Frank Darabont, aki olyan filmek elkészítésében vett részt, mint A remény rabjai, Halálsoron, Mi lenne, ha?, A köd. Korábbi rendezői, produceri, forgatókönyvírói munkái során ismerte meg például Jeffrey DeMunn-t, Laurie Holden-t, Melissa McBride-ot, akik szerepet kaptak ebben a sorozatban is. 2011. októberétől showrunner pozícióban dolgozott tovább a sorozat gyártásában. Producerként és forgatókönyvíróként meg kell még említeni Gale Anne Hurd-öt is, aki a 2010-es indulás óta folyamatosan részt vesz a munkában. Hurd – aki James Cameron, majd Brian De Palma felesége volt, – olyan sikerfilmek producere, mint a Terminátor sorozat, A mélység, A bolygó neve: Halál, Dante pokla, Vírus, Armegeddon, A megtorló.

A televíziós széria 2010. október 31-én indult az amerikai AMC kábeltelevíziós csatornán. Egy héttel később a FOX csatornáin is elkezdték sugározni az Egyesült Államokon kívül még 120 országban. A hatrészes első évad hatalmas sikert aratott mind nézőszám, mind kritikai elismerések tekintetében, és népes rajongótáborra tett szert Amerikában. A sikereket látva az AMC megrendelte a második évadot, ami 2011. október 16-án indult tizenhárom epizóddal. Ebben az évben Golden Globe jelölést kapott legjobb televíziós dráma kategóriában, illetve két alkalommal – 2010-ben, és 2012-ben is – megkapta az Amerikai Filmintézet legjobb televíziós sorozatért járó díját is. Ezeken kívül Saturn- és Primetime Emmy Díjat kapott. 2012. október 14-én startolt a harmadik évad tizenhat résszel, és ugyanennyi epizóddal indult tavaly október 13-án a jelenleg is futó negyedik széria. A Nielsen felmérése alapján a harmadik évad premierjét 12,3 millióan nézték meg, legtöbben a kábelcsatornákon sugárzott televíziós dráma sorozatok történelmében. Ezt a rekordot a negyedik széria premierjének adása tudta csak megdönteni, ugyanis azt 16,1 millió néző látta. 

twd2.jpg
 
twd3.jpg

A sorozat egy horror történetet mesél el, ami a sheriff-helyettes Rick Grimes-ról (Andrew Lincoln), a családjáról (Lori – Sarah Wayne Callies, Carl – Chandler Riggs), és más túlélőkről (Dale – Jeffrey DeMunn, Andrea – Laurie Holden, Glenn – Steven Yeun, Carol – Melissa McBride, Michonne – Danai Gurira, Maggie Greene – Lauren Cohan, Hershel Greene – Scott Wilson) szól, akik egy ijesztő, poszt-apokaliptikus, zombik uralta földön utaznak Amerikában a történet folyamán, – azon belül is Georgia állam területén: városokban, farmon, autóutakon, börtönben, erdőkben, és más helyszíneken.

A képregény és a televíziós sorozat története hasonlóan indul, több hasonló jelenettel: például ébredés a kómából egy kórházi ágyon, vagy például belovaglás Atlantába. Az alaptörténet ugyanaz: Rick elindul megkeresni a családját, ami sikerül is; ezután pedig kezdődik a vándorlás Atlanta környékén, és Georgia állam főként északi területein. Cél a túlélés, egy biztonságos menedék keresése, – miközben igyekeznek megőrizni emberségüket a járkáló zombikkal, illetve más veszélyes túlélő csapatokkal – Philip Blake (David Morrissey) – szemben. Tulajdonképpen ebben ki is merült a hasonlóság a képregénnyel, mert maga a történet vezetése, a cselekmények bonyolódása, az időzítések eltérőek. Vannak a képregényből visszaköszönő helyszínek, karakterek, de vannak olyanok is, amik egyáltalán nem szerepeltek az eredeti történetben, vagy a televíziós sorozatban más szerepet kaptak. Két karakter például, melyeket a forgatókönyvírók találtak ki – eléggé fontos szerepet kapott a történet folyamán, holott nem is szerepeltek a képregényben: Daryl Dixon (Norman Reedus), és Merle Dixon (Michael Rooker). A két fivér erősen befolyásolta a történet alakulását. Daryl karaktere a hölgy rajongók kedvence lett. Pletykák szerint Norman Reedus erősen lobbizott Kirkman-nél, hogy karaktere bekerüljön a képregénybe is. Némely szereplő jelleme is eltérő, illetve a karakter fontossága is változott, például nem halt meg a sorozatban, vagy előbb halt meg a képregényben, mint a filmen, például Shane Walsh (Jon Bernthal).

2011. júliusában Frank Darabont távozott a sorozatból, mert pénzügyi viták adódtak a televíziós sorozat költségvetését illetően. Darabont komoly terveket készített, és ezeket az elgondolásokat szerette volna megvalósítani, de az AMC folyamatosan csökkentette a büdzsét, így azok nem valósulhattak meg. A személyi és anyagi viták végül a távozásához vezettek. Helyét Glen Mazzara vette át. A második évad stábjához új írók, alkotók csatlakoztak. A harmadik évad befejezése után – levonva a tanulságokat – Mazzara helyét Scott Gimple vette át, mint a negyedik évad showrunnerje.

Az alkotók közül Greg Nicotero is fontos szerepet játszik, mert ő és csapata felel a sorozat vizuális effektusaiért, a maszkokért, és trükkökért. Nicotero létrehozott egy úgynevezett Zombi Iskolát, melyben megtanítják a statisztákat a zombi járásra, viselkedésre. Három csoportra osztják a zombikat: „Hős”, „Középső”, „Belső háttér”. Az első osztályba tartozók jelennek meg közvetlenül a képernyőn tökéletes maszkkal az arcukon, fejükön, testükön. A második csoportba tartozók egyszerűbb maszkot kapnak, és soha nem közelít rájuk kamera, a háttér zombik pedig csak egy egyszerű festést kapnak, és kizárólag a távolban látszódnak a képernyőn.

twd4.jpg

A sorozat 2010-es Halloween-i bemutatóját megelőzve az AMC és a FOX nagyon komoly marketingtevékenységbe kezdett: október 26-án világraszóló zombi inváziót hirdettek Hong-Kong-tól kezdve Los Angeles-ig. A világ 26 legnagyobb városát zombinak maszkírozott statiszták lepték el. A kemény marketingstratégia jelenleg is folyik: az Interneten külön oldala van, illetve az AMC és Robert Kirkman oldalán is megtekinthető minden információ, interjú, kulisszatitkok, részt vehetünk Internetes fórumok beszélgetésein. Előzeteseket láthatunk, és megtekinthetjük az előző részeket is. A második évad első epizódjának premierje után indult a Talking Dead élő talkshow, melyben a házigazda Chris Hardwick beszélget a sorozat készítőivel, szereplőkkel, rajongókkal. Az egy órás show-ban beszélgetnek az éppen aktuális rész cselekményeiről, kulisszatitkokról, pletykákról. A készítők válaszolnak a rajongók telefonon, Email-ben, Facebook-on, Internetes fórumon feltett kérdéseire is. A hivatalos oldalakon kívül számos rajongói oldal is megtalálható a világhálón, így magyar rajongói oldal is. A hivatalos forrásokon kívül más média is foglalkozik a sorozattal, például az Entertainment Weekly, a Time online szórakoztató szekciója, a Collider.com, Deadline.com több alkalommal is.

twd5.jpg  twd6.jpg

A The Walking Dead Hungary magyar rajongói oldal 2012. október 12-én indult. Az oldalt eddig több mint százezer érdeklődő látogatta meg, átlagosan két órát töltve el az oldalon. Magyar nyelvre fordítva olvashatjuk el a kint megjelent cikkeket, interjúkat, a sztárok életrajzait, emellett sok érdekességgel is találkozhatunk, valamint rengeteg kép található meg a szereplőkről, és a forgatásokról. 

A sorozat sztárjaival persze személyes találkozás is lehetséges: a San-Diego Comic-Con International, illetve a Wizard World Comic-Con rendezvényein állandó vendégek, de hívják őket számos egyéb horror, comic, média rendezvényre is. Gyorsan összeszámoltam a Deadline.com eseménynaptárában: ebben az évben decemberig 71 rendezvényre hivatalosak! Európában sajnos csak két rendezvény lesz: egy Londonban, egy pedig Németországban. Ha a legtöbb szereplővel szeretne valaki egy időben találkozni, akkor erre a legnagyobb esélye a júliusi San-Diego-i, illetve az októberi New York-i Comic-Con-okon van.

twd7.jpg

A sorozatban rejlő anyagi lehetőségeket a játékipar is felfedezte, mert folyamatosan több társasjáték, kártyajáték, számítógépes játék, és akció figura is piacra kerül. Internetes aukciós oldalak is hemzsegnek különböző relikviáktól: a ruhadarabokon keresztül a dedikált fotókig minden megtalálható rajtuk, melyek a sorozathoz köthetők.

Remélhetőleg a FOX hazai csatornájának köszönhetően a sorozat magyarországi követőinek száma is növekedni fog: több, új rajongót szerezve ezzel. Talán évek múlva mi is vendégül láthatjuk a sorozat sztárjait, illetve növekedni fog a sorozat alapjául szolgáló képregény olvasótábora is!

Németh János

A bejegyzés trackback címe:

https://fanbook.blog.hu/api/trackback/id/tr555807065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása