TWD logo.JPG

A havonta megjelenő példányok egy horror történetet mesélnek el, ami Rick Grimes-ról, a családjáról (Lori, Carl, Judith) és más túlélőkről szól, akik egy ijesztő, poszt-apokaliptikus, zombik által uralta földön utaznak Amerikában, - azon belül is Georgia állam területén: városokban, farmon, autóutakon, börtönben, erdőkben, és sok más helyszínen - a történet folyamán. A sorozat még korántsem fejeződött be, hiszen idén is jelentek meg kiadványok, - a legfrissebb 112-dik rész július 10-én jelent meg.

 

Az első szám 2003 októberében jelent meg a kaliforniai Skybound Entertainment (Image Comics) kiadásában. A kiadó 2012-ben ünnepelte huszadik születésnapját. Tulajdonképpen egy képregénysorozatról beszélhetünk, ami 2010-ben a San Diego-i Comic-Con International rendezvényen Eisner Díjat kapott, mint a legjobb folytatásos sorozat. Az Eisner díjon kívül több, más elismerést is kapott (IGN elismerések és helyezések több alkalommal).

 

A sztorit Robert Kirkman írta, magát a képregényt Tony Moore, illetve később Charlie Adlard rajzolta; de meg kell még említeni Cliff Rathburn-t is. Rathburn Adlard-dal együtt a történetet rajzolja kizárólag szürkeárnyalatos ceruza, és ink technikával. A címlapokon kívül nem használnak színezést, ezáltal még komorabb hangulatot kölcsönözve a történetnek.

 

Mindannyian dolgoztak a Marvel-nek és DC Comics-nak is, de leginkább a Marvel-nek. Tulajdonképpen a korábbi munkák során ismerték meg egymást. A richmondi 1978-as születésű Kirkman annyira elkötelezett híve a képregénynek - mint művészeti ágnak, - hogy a saját fiát is Peter Parker-nek nevezte el, Pókember civil neve után! A The Walking Dead sztorijával nem megijeszteni akar. A drámai történettel gondolatokat akar ébreszteni, egyfajta társadalmi kritikát épít fel, kellemetlen kérdéseket boncolgat: hogyan reagál egy átlagember a rendkívüli helyzetekre, és hogyan változik meg tőlük. Ezt a képregénysorozatot egy hömpölygő, epikus történetnek szánja, egy kifejezetten karakter-vezérelt sztorinak, ahol nem az a fontos, hogy a szereplők eljutnak egyik helyről a másikra, hanem az, hogy hogyan jutnak el. Nem horrorképregény, hanem egy ember, egy túlélő éveinek krónikája - Rick Grimes-é. Kirkman nem kedveli a véráztatta, előre kitalálható cselekményű, hétköznapi klissékből építkező zombi történeteket.  Inkább egy drámai elemekből felépített, átgondolt, a különböző emberi természetek által kiváltott cselekedeteket és ezek kölcsönhatásait, valamint az ezek következményeiből adódó konfliktusok megoldási lehetőségein elmélkedő történeteket, - például George A. Romero műveit - kedveli.

 TWD borító.JPG

Több alkalommal előfordult, hogy egy-egy szám címlapját több rajzoló is elkészítette, például a jubileumi 100-dik kiadás 9-féle hivatalos címlappal jelent meg, vagy Comic-Con-okra jelennek meg eltérő címlapú kiadványok (például San Diego Comic-Con, New York City Comic-Con, Boston Comic-Con, stb.), de például a second, third printek is más-más exkluzív címlappal jelennek meg. Ismereteim szerint a címlaptervezők közül Charlie Adlard, illetve Ryan Ottley rajzolta a legtöbb variánst.

 

A havi rendszerességgel meg- jelenő képregények mellett 2010-ben kiadtak egy hetente megjelenő sorozatot is, amelyből összesen 52 rész készült el, és az amerikai AMC kábeltelevíziós csatornán futó „The Walking Dead” televíziós sorozat epizódjaihoz illeszkedett, amely eddig három évadot ért meg; a negyedik szériát most forgatják Atlanta környékén. A televíziós sorozat legalább olyannyira sikeres, mint az

ötletadó képregénysorozat volt. Kirkman a televíziós sorozat gyártásában mint executive producer, és forgatókönyvíró vesz részt.

 TWD szem.JPG

Az említett weekly issue mellett még számtalan The Walking Dead kiadvány készült:
- 4 kötetes Omnibus Edition - bővített, kemény táblás gyűjte-, ményes extra kiadás (96 rész), ezen belül egy nagyon alacsony példányszámú sorszámozott de-dikált verzióval is

- 18 kötetes gyűjteményes kiadás, ami csak a történetet tartalmazza kötetenként 6-6 részt, címlapok nélkül (108 rész). Érdekesség, hogy minden kötet, (az első 2004-ben jelent meg) - címe három szóból áll, pl. Days Gone Bye, Miles Behind Us, stb. A 18-dik kötet idén júniusban jelent meg a tengerentúlon. Itthon, Magyarországon jelenleg ebből a kiadásból hat kötet jelent meg eddig; a hatodik idén májusban a 9. Nemzetközi Képregényfesztiválon debütált nagy sikerrel

- 4 füzetes Survivor's Guide ami a képregényben szereplő összes karakterről tartalmaz tudnivalókat, majd később megjelent a második kiadása is, amiben már összevonásra került a négy korábbi füzet

- 8 kötetes gyűjteményes, keménytáblás kiadás, kötetenként 12 szám, címlapokkal és címlapvariánsokkal együtt (96 rész)

- 2 kötetes Compendium Edition - csak a történetet tartalmazza címlapok nélkül (a második kötet 1000 példányban jelent meg 2012-ben az Emerald City és San Diego Comic-Con-ra)

- 2 novellás kötet: The Road to Woodbury, Rise of the Governor

 

Magyarországon a novellás kötetek közül idén márciusban jelent meg a Rise of the Governor (A Kormányzó színre lép), ami a The Walking Dead univerzumhoz tartozó kiadványok közül a második novellás kötet, igazodva a képregény formában megjelent történethez. Ez, illetve az első kötet is háttértörténetet és információkat ad egy-egy szereplőről; ebben az esetben a Kormányzóról, Woodbury első emberéről. Mindkét kötetet Kirkman írta Jay Bonansingával. A két könyvhöz egy harmadik is meg fog jelenni, így alkotva trilógiát. Az első kötet is meg fog jelenni idén hazánkban, július végén.

 TWD plakát.JPG

A képregények között van olyan gyűjtői példány, ami akár 300-1000 USD-be is kerülhet, de láttam már teljes gyűjteményt 3000-8000 USD összegekkel hirdetni, de például Robert Kirkman által dedikált példányok is 50-100 USD induló áron kerülnek kalapács alá. A dedikált speciális kiadványok, például az első szám limitált Wizzard World Portland Comic-Con idei variánsai, amit a címlaptervező Michael Golden dedikált - minimum 150-300 USD áron kerülnek eladásra. Egy 2003-as első kiadású eredeti első szám értéke legalább 3800 USD!

Kirkman grafikus történetét a szórakoztató ipar is felfedezte, hiszen szép számmal jelennek meg különböző játékok is a képregénysorozatra épülve: kártyajáték, társasjáték, figurák, valamint elektronikus játékok. Utóbbiak közül rendkívül kedvelt és sikeres a TellTale Games „The Walking Dead: The Game” játéka, amely a 2012-es Video Game Awards-on Az Év Játéka díjat nyerte el.

Németh János

A bejegyzés trackback címe:

https://fanbook.blog.hu/api/trackback/id/tr775422506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása