makszfan 2013.11.23. 18:51

Malifaux

mali1.jpgMalifaux... Sötét világ ez, ahová az utat az emberi gyarlóság és hatalomvágy nyitotta meg... először. Hogy másodszor mi tárta ki az átjárót ebbe a pokolba, és mi történt az előző emberi kolóniával, azt köd fedi. Ugyanaz a köd, ami a természetfeletti mocsarakat is, melyek elfeledett titkokat és névtelen halottakat rejtenek.

Ám Malifaux ennél sokkal többet is tartogat. Kincseket, hatalmat és különös erejű Lélekköveket, melyek életre keltik a mágiát. A kitörés lehetősége ezreket vonz a város ódon, viktoriánus utcáinak kusza macskaköveire. A távolabb eső, poros és elhagyatott western falukba már kevesebben merészkednek. Csak néhány legendás erejű Mester, akik a kövek erejét megszelídítve képesek gépeket, holtakat és természeti elemeket irányítani. Mindazonáltal a város utcái sem nyújtanak feltétlenül biztonságot. Sosem lehet tudni, hogy a kapualjban integető, meztelen bájaival csábító hölgy valóban ember-e, vagy valami sokkal rosszabb.

Ez a Malifaux: horror, steampunk, western. Leszel te a következő, aki szerencsét próbál ezen az Isten háta mögötti helyen?

Amennyiben csatlakozol, különleges, kidolgozott figurák és hangulatos csapatok várnak, amiket hat frakcióból választhatsz ki. Több, mint 20 alapdoboz kínálja hőseit, hogy a terepasztalok csataterén lendüljenek egymás ellen harcba. A megszokott kockákat kártyák váltják fel, a stratégia és a szerencse egy újfajta elosztását kínálva, messzemenően a taktika és stratégia javára. Pörgős csaták, sosem látott szörnyek, cseles kártyajáték teszik Malifaux-t napjaink legegyedibb wargame-jévé.

A játék nem igényel seregtáskákat dugig megtöltő tömegsereget, ugyanis más rendszerekhez képest sokkal kevesebb figurát használ. Mikor az ember végigtekint a seregek palettáján, heves körömrágásba kezd, mert képtelen eldönteni melyiket válassza. A kevés figura játékstílus szempontjából is döntő, mert sokkal inkább egy-egy szereplő tulajdonságai, képességei válnak fontossá. Márpedig Malifauxban nincs lényegtelen figura. Emellett maga a játék is pörgősebb, izgalmasabb lesz.

A játék gyorsaságát, lendületes folyamát erősíti továbbá a váltott aktiváció. Így nem kell bealvással küszködve végigvárni, míg az ellenfél lemozogja a körét, hanem amint elengedi figuráját, máris megragadhatod a következő szereplőt. Ez nagyban növeli a játék valóság érzetét is. Így egy csata folyamatos figyelmet követel, minden egyes lépést meg kell fontolni, himali2.jpgszen utána kapásból reagálhat az ellenfél.

Azok, akik meg vannak átkozva a kockadobásoknál, lecserélhetik a fránya hatoldalú árulókat igényesen kidolgozott kártyákra, vagy használhatják már meglévő francia kártyapaklijukat is. Innentől fogva nem maréknyi kocka dönt a sorsodról, hanem 54 darab kártyalap, amiből hatot, vagy többet ráadásul a kezedben tartasz. Ez megadja a lehetőséget, hogy a jelentős pillanatokban "csald a végzetedet" és mentsd az irhádat, vagy véghezvigyél egy félresikerült támadást/varázslatot egy lap kicserélésével. Továbbá a kártyalapokon szereplő jelek is számítanak, így sokszor egy magas érték önmagában nem elég, ha közben „hollóra”, és nem „maszkra” van szükséged.

Mi az a „holló” és „maszk”? Ezek a frakciókat takaró jelek, melyek közül valamelyiket alapból megkapod, valamelyikhez pedig a megfelelő kártya szükséges. Emellett minden frakcióhoz tartozik egy alapszín is. A jelek és a színek pedig a következő frakciókat takarják:  

-    Guild, avagy a Céh: Malifauxban a rend fenntartásáért küzdenek, illetve szembeszállnak a világ ellenségeivel, legalábbis ők így gondolják. Felügyelik a lélekkövek bányászatát és szállítását az óvilágba. Sokan inkább zsarnokoknak tartják, mint védelmezőknek. Az ő jelük a „Kos”, színük a Burgundi. 

-    Resurrectionists, avagy Feltámasztók: a holtak megszállottai, akik megváltoztatják a természet törvényét.

-    Arcanists, avagy a Varázslók: a mágia minden formáját játszi könnyedséggel irányító mágusok régóta szálkák a Guild szemében. 

-    Neverborn, avagy a Megnemszületettek: Malifaux őslakosai. Leginkább abban lelik örömüket, ha levadászhatják a világukba merészkedő embereket.

-    Outcasts, vagyis Számkivetettek: az Őrök által elüldözött kalandorokat, vagy bérenceket foglalja magába.

-    Ten Thunders, avagy a Tíz Villámcsapás: olyan frakció mely beszivárog az összes többi közé, így mindenhonnan vannak Mesterei és emberei.

 

 Mindent összevetve a Malifaux a terepasztalos játékok világában egy üde színfolt, mely alapvető pontokon forradalmasítja a wargame-t.

Malifaux pedig terjed, töretlenül, fékezhetetlenül.

 

Ha kérdésetek van a játékkal kapcsolatban, akkor keressétek a Főnixcsarnok munkatársait az info@fonixcsarnok.eu címen.        

Sirenis

 mali3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fanbook.blog.hu/api/trackback/id/tr615652800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása