makszfan 2013.05.09. 22:29

Ki lesz a Kalózkirály?

One Piece

op1.jpgA One Piece egy kalóz, Gol D. Roger által összegyűjtött kincs, melyet a Grand Line-on való végighajózása alatt halmozott fel. Ő volt az első, aki keresztüljutott ezen a tengeren, ezzel elnyerve a Kalózkirály címet. Kivégzésekor gyakorlatilag ráuszította az embereket a kincsére, így kezdődött a Kalózok kora.

A One Piece utáni harc már 1997 augusztusa óta tart, Eiichiro Oda azóta publikálja lelkesen minden héten a One Piece mangasorozat fejezeteit. Animét két évvel később 1999-ben kapott, amely attól fogva szünet nélkül szintén hetente jön ki és immáron az 585-ik résznél tart. A nagy népszerűségnek hála folyamatosan érkeznek az OVA-k és már 12 film is megjelent.

A világ felépítése elég érdekes: öt tenger van a North/East/South/West Blue, valamint a Grand Line, mely a bolygó átmérője mentén vízszintesen fut körbe. A Grand Line két szélét a Calm Belt határolja, melyben sosem fúj a szél, megszokott módszerekkel nem lehet keresztülhajózni rajta és ráadásul rengeteg óriási tengeri szörny lakhelye is. Az egyetlen összefüggő nagy földterület a Red Line, mely a bolygó átmérőjén fut függőlegesen körbe, ezen kívül kisebb nagyobb szigetek tagolják a tengerek felszínét.

A hatalmas vízfelületek miatt, csak hajóval lehet hatékonyan közlekedni, amiből következik, hogy rengeteg kalóz garázdálkodik a tengereken. Őket próbálja megfékezni a Tengerészet, több-kevesebb sikerrel.

Történetünk 22 évvel Roger halál utána kezdődik, amikor Monkey D. Luffy kihajózik otthonából, hogy megalapítsa a saját kalózlegénységét és ő legyen a Kalózkirály. Védjegye a szalmakalapja, ami midig nála van, ez alapján tervezik meg a saját kalózlobogójukat is. Utazásai során sok társra tesz szert, és az ő kalandozásaikat figyelve láthatjuk, hogy a kalózok nem is olyan gonoszak, mint előre hinnénk, vagyis pontosabban nem mind azok! Ennek ellenére főhőseink lelkesen gyűjtik az egyre nagyobb vérdíjakat a fejükre.

Luffy egy gumiember, a teste gumiból van. Erre a képességre egy Démongyümölcs segítségével tett szert. A Démongyümölcsök olyan furcsa, rossz ízű gyümölcsre hasonlító termések, amiket ha valaki megeszik, akkor elképesztő képességekre tehet szert. Egy embernek csak egy ilyen képessége lehet, viszont rengeteg féle létezik. A hátulütője, ha valaki elfogyaszt egy ilyet, akkor a tengervíz legyengíti, és kalapácsként fog elsüllyedni a vízben, ami lássuk be egy ilyen világban nem túl előnyös.

Egy abszurd világban, abszurd kalandok és még abszurdabb szereplők, de ezek adják a legjobb alapot a humornak, amiből bőven akad az animében. A Démongyümölcs használók már eleve egy olyan csoport, amitől hihetetlenül változatos lehet egy szereplőgárda, de az író fantáziája itt még nem állt meg. Minden lehetséges, minden általunk mesebelinek vélt teremtmény létezik, sőt még olyanok is, amikről mi még csak sosem hallottunk, eszünkbe sem jutott volna ezelőtt.

op2.pngA rajzstílus szerintem hátránya az animének, mert vagy imádni, vagy utálni lehet (én személy szerint imádom!). Sokan nem szeretik, mert elég furcsa, és nagyon eltér a megszokott arány és valósághűre törekedő képvilágtól. A szinkronhangokat véleményem szerint nagyon jól eltalálták és már 13 éve ugyanazt a nagyszerű teljesítményt kapjuk tőlük.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a fantasyt, és szeret nagyon elrugaszkodni a valóságtól, jót nevetni és a legabszurdabb dolgoktól és eseményektől sem riad vissza!

Ryamein

A bejegyzés trackback címe:

https://fanbook.blog.hu/api/trackback/id/tr955292089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása