makszfan 2013.05.10. 13:58

Farsangi Jelmez Nagyoknak

Cosplay

cosplay.pngA cosplay kifejezés az angol „costume” és „play” szavak összetételéből ered. A szókapcsolatot a japán Takahasi Nobujuki alkotta meg. Az erre vállalkozók különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy karaktert, ötletet, koncepciót megjeleníteni. A jelmezt készítő illetve viselő személyek, a cosplayesek.

A jelmezötletek legjellemzőbb forrásait animék, mangák, nyugati képregények, videojátékok illetve filmek alkotják, de bármilyen fiktív forrásból vagy akár a való életből vett elképzelés jó alapul szolgálhat egy cosplaynek. Az egyik népszerű ágazat a vonzó fellépésre fókuszál, ilyenkor a cosplayesek olyan karaktert választanak, aki híres attraktív megjelenéséről vagy akár kihívó ruházatáról.

Hogy miért és kit cosplayel valaki, az alapvetően három fő kategóriába sorolható, illetve ezek keveréke.

Az első a karakter iránti rajongás kifejezése, vagy ha a cosplayes hasonlóságot érez önmaga és a karakter között, vagy szeretne az adott karakter bőrébe bújni. Az ilyen cosplayest szokták rajongónak nevezni, esetenként otakunak.

A második csoportot azok a cosplayesek alkotják, akik élvezik azt a figyelmet és népszerűséget, amit az adott karakter vagy jelmez hoz számukra. Ahogy az anime és manga, úgy a sci-fi és fantasy kultúrában is vannak híres-hírhedt cosplayesek. Rájuk részletesebb ruhák és népszerű karakterek választása a jellemző.

A harmadik csoport olyan emberekből áll, akiket a kreatív alkotási folyamat, a személyes megpróbáltatás, saját határainak tesztelése vonz. Ők jellemzően nagyobb keretet szánnak a jelmezükre, még bonyolultabb és még jobb minőségű jelmezeket készítésébe vágnak bele, jóval szélesebb körű alapanyag-használattal.

Igen sokféle cosplay létezik az egészen egyszerűektől kezdve a bonyolult, részlet gazdag jelmezekig. Ezek nem összetévesztendőek a farsangi vagy halloweeni jelmezekkel, hiszen a viselésük oka is egészen más. A választott karakter lehet bárki, a korábban felsorolt műfajok szereplői közül, vagy akár egy élő ember is, például egy népszerű együttes tagja. Leggyakrabban persze a cosplayt anime és manga szereplőkkel hozzák összefüggésbe.

A legtöbb cosplayes maga készíti el a jelmezét a fellelhető referenciaképek alapján, mint például filmrészlet, hivatalos képek a karakterről. A jelmezkészítés során sok időt szánnak a részletekre és a kivitelezés minőségére, hiszen egy cosplayes tehetségét zömében azzal mérik, hogy milyen bonyolult és részlet gazdag jelmezt választott, valamint milyen minőségben sikerült azt életre hívni. Hogy még jobban hasonlítsanak az eredetire, szinte minden cosplayes visel parókát is. Különösen fontos ez az anime és manga karakterek esetében, ahol gyakori a természetellenes cosplay2.pngszínű és szokatlanul formázott haj.

Egy cosplay elkészítése rengeteg időt és energiát emészthet fel, s emiatt sok cosplayes személyes kihívásnak tekinti. Emellett ez a fáradságos és gyakran drága folyamat összekovácsolja a cosplayeseket, hiszen a jelmezkészítési folyamat megpróbáltatásai is ennek a kultúrának a részét képzik.

A saját készítésű jelmezeken kívül még sok egyéb mód létezik egy cosplay beszerzésére. Különböző minőségben készülnek viselésre kész cosplayek, ruhát és a hozzá tartozó kiegészítőket együtt forgalmazva. Külön beszerezhetők jelmezkellékek és változatos alapanyagok is.

A cosplay viselésének legnépszerűbb módja megjelenni vele egy rendezvényen. Az egész világon léteznek rendezvények anime, manga, képregény, TV-sorozatok, videojátékok, sci-fi, fantasy témában. Ilyenkor gyakran versenyt is rendeznek a cosplayeseknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fanbook.blog.hu/api/trackback/id/tr575293608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása